Suomen älypuhelinteollisuus elää vahvana edelleen, vaikka varsin kaukana ovatkin ne ajat siitä kansainvälisestä menestyksestä, jonka Nokian huippuvuodet toivat tullessaan. Älypuhelin näkyykin tänä päivänä vahvasti suomalaisten elämässä, eikä pelkästään helpota arjen pakollisten menojen hoitamista, mutta mahdollistaa myös rennon vapaa-ajan vieton, joista täysin verkkopohjainen casino ja nettipelien suosio ovat eläviä esimerkkejä.
Suomessa älypuhelinteollisuuden painopiste onkin siirtynyt enemmän tuotannosta kulutukseen. Älypuhelinten käyttöaste on suomalaisissa kotitalouksissa tänä päivänä huipussaan, kuten käy ilmi vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa, jonka mukaan jopa 96 % 16-74-vuotiaista suomalaisista omistaa älypuhelimen.
Suomalaiset muodostavat tärkeän kuluttajasegmentin
Historiallisesta näkökulmasta katsottuna Nokia on hallinnut Suomen markkinoita pitkään, mutta vuonna 2024 markkinoita dominoivat pääasiassa kansainväliset brändit, joista kärkeä pitävät Samsung, Apple ja Xiaomi. Näistä kolmesta suuresta brändistä Samsung hallitsee yli kolmasosaa, siinä missä Apple edustaa kotimaisia markkinoita neljäsosalla ja erityisesti Premium-tason älypuhelimillaan.
Kolmannelle sijalle kavunnut Xiaomi edustaa puolestaan muiden kiinalaisten brändien tavoin kilpailukykyistä hinnoittelua ja onkin pystynyt omalta osaltaan vastaamaan erityisen hintaherkkien kuluttajien tarpeisiin.
Jatkuvaa kysyntää löytyy erityisesti lippulaivamalleille ja laadukkaille teknisille ominaisuuksille, mikä on johtanut siihen, että kotimaiset älypuhelinmarkkinat ovat painottuneet erityisesti huippuluokan älypuhelimien kysynnän kasvuun. Nopeasti kasvava 5G-verkko ja kattavat nettiyhteydet ympäri maan ovat myös omalta osaltaan johtaneet siihen, että erityisesti tehokkaampaa datayhteyttä tukevien laitteiden kysyntä on lähtenyt merkittävään kasvuun.
Vaikka kotimainen valmistus ei yllä samankaltaiselle tasolle kuin Nokian kultaisella aikakaudella, Suomi on säilyttänyt asemansa tärkeänä älypuhelinten kuluttajamarkkina-alueena juuri siitä syystä, että älypuhelinten käyttöaste on niin korkea.
Tällä hetkellä Suomen älypuhelinmarkkinat tukeutuvatkin vahvasti tuontiin, eikä Suomesta löydy merkittävää kotimaista älypuhelintuotantoa. Tästä syystä älypuhelinmarkkinoista puhuttaessa Suomeen viitataan pikemminkin tärkeänä kuluttajien markkinoina kuin älypuhelinten tuottajana.
Suomalaista asiantuntijuutta ja innovaatiota
Suomen älypuhelinmarkkinat ovat luonnollisesti sidoksissa kansainvälisiin markkinoihin ja tämän myötä myös alttiita näiden markkinoiden laskuille ja nousuille. Erityisesti inflaatio näkyy vahvasti kuluttajien elämässä ja ennen kaikkea hintojen nousussa. Tuotanto- ja kuljetuskustannukset nousevat ja tämä heijastuu myös tuotteen hinnassa.
Omalta osaltaan tämä voi myös selittää Xiaomin ja muiden kiinalaisten brändien suosiota, sillä kyseiset brändit ovat tuoneet markkinoille erittäin kilpailukykyisellä hinnoittelulla varustettuja malleja. Vaikka Nokia ei enää hallitsekaan suomalaisia älypuhelinmarkkinoita, se on säilyttänyt roolinsa tärkeänä suomalaisen teknologian puolestapuhujana kansainvälisellä tasolla.
Brändin maine alalla on ollut jopa niin vahva, että Nokia on palauttanut markkinoille aikaisempia mallejaan uudelleen myyntiin, näistä vuonna 2024 markkinoille palasivat Nokia 6310, Nokia 5310 ja Nokia 230. Vaikka nämä mallit eivät kilpaile samassa kategoriassa huippuominaisuuksilla varustettujen älypuhelinten kanssa, kuluttajien keskuudesta löytyy edelleen pieni kohderyhmä, joka on päättänyt pitäytyä vanhalla linjalla.
Vaikka älypuhelinten suhteen Suomessa ollaankin siirrytty tuotannosta kulutukseen, Suomesta löytyy paljon alan asiantuntijoita ja innovaatioita, jotka kehittävät ja tuottavat erilaisia teknologisia ratkaisuja, palveluita ja applikaatioita kansainvälisten brändien käyttöön.
Myös verkkokaupan kasvu on omalta osaltaan lisännyt kansainvälistymisen painoarvoa ja verkkokaupasta tilaaminen myös Suomen rajojen ulkopuolelta on helpompaa kuin aikaisemmin.
Johtavasta tuottajasta laatutietoiseen kuluttajaan
Vaikka Suomen älypuhelinteollisuus on siirtynyt tuottajan roolista tärkeään kuluttajasegmenttiin, Nokian jättämä jälki sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla elää edelleen ja se tullaan varmasti muistamaan vielä pitkään. Suomalaista yhteiskuntaa voikin kuvailla teknisesti taitavaksi väestöksi, joka odottaa älypuhelimelta paljon, sillä se toimii sekä arjen helpottajana että joustavamman vapaa-ajanvieton mahdollistajana.
Vuonna 2024 Suomen älypuhelinmarkkinoita hallitsevat erityisesti kansainväliset brändit, joista monia Nokia on omana aikanaan inspiroinut. Inflaatiosta huolimatta suomalaiset kuluttajat ovat kuitenkin edelleen hyvin laatutietoisia ja lippulaivamalleille löytyy kysyntää, vaikka samalla Suomeen onkin syntymässä myös hintaherkempi kuluttajasegmentti, joka on luonut kilpailukykyisellä hinnoittelulla varustetuille kiinalaisille brändeille omaa markkinarakoa.